O nas

Historia

          Korzenie piekarniczo-cukiernicze rodziny Bąków sięgają roku 1933, kiedy to Antoni Bąk dziadek właścicieli rozpoczął samodzielny wypiek precli, a następnie jako Mistrz piekarski prowadził piekarnię w Soli, a później w Rajczy. Pracuje ciężko, czuwa nad własną technologią doskonaloną przez lata, a jego wypieki cieszą się uznaniem wśród konsumentów. Swoją działalność zawodową prowadzi do 1990 r. z małymi przerwami w związku z okupacją hitlerowską i zmianami ustrojowymi. Jego syn Stanisław wychowany w rodzinie rzemieślniczej buduje wraz z synami warsztat cukierniczy, aby wnuki ojca Antoniego mogły kontynuować tradycję rodzinną. Od sierpnia 1990 r. Adam i Andrzej Bąk idąc w ślady dziadka, otwierają Cukiernię "Jedyna" w Bielsku-Białej przy ul. Sucharskiego 13. We dwójkę wypiekają nocą słodkie bułeczki i kołacze, a rano wywożą je do okolicznych sklepów. Produkują także lody tradycyjne, sprzedając je we własnym sklepie spożywczym. Z dnia na dzień rośnie zainteresowanie wypiekami z "Jedynej" ze względu na ich walory smakowe. W efekcie zakład zwiększa zatrudnienie i wzbogaca asortyment. Od 1995 r. Cukiernia "Jedyna" staje się spółką cywilną, gdzie Adam Bąk zgodnie z wykształceniem zajmuje się technologią wyrobów cukierniczych, zaś Andrzej – finansami i częścią operacyjną. W lipcu 2003 r. cukiernia uruchomia nowo wybudowany obiekt w Kozach, który jest usytuowany wśród wiejskiej zieleni. Zakład ten produkuje pieczywo drożdżowe i chleb w szerokim asortymencie. W latach 2005 - 2014 firma otwiera swoje sklepy cukierniczo-piekarnicze, w których sprzedaje tylko własne wyroby. Tworząc własną sieć sprzedaży zapewnia sobie niezależność na rynku.

 dziadekmaszyna

 

Profil zakładu cukierni - piekarni "Jedyna"

          Cukiernia „Jedyna" jest firmą rodzinną założoną w 1990r. przez braci Adama i Andrzeja Bąk, wspomagana przez ojca Stanisława, który na początku zajął się stroną finansową i organizacyjną. Oddział macierzysty znajduje się w willowej dzielnicy Bielska-Białej - Hałcnowie, z dala od przemysłowej części miasta. Nowoczesny park maszynowy Cukierni „Jedyna" sprawia, że praca jest bezpieczna i zapewnia higieniczne oraz zdrowotne warunki dla pracowników i konsumentów. Cukiernia posiada wykwalifikowaną załogę, której trzon tworzą wykwalifikowani mistrzowie cukiernicy, piekarze i sprzedawcy. Zakład jest zrzeszony w Cechu Rzemiosł Spożywczych. Uczestniczy w akcjach charytatywnych oraz wspomaga placówki szkolno-wychowawcze. Cukiernia "Jedyna" kształci uczniowiów w zawodach: cukiernik, sprzedawca, piekarz. Szeroki asortyment produkowanych wyrobów cieszy się dużym zainteresowaniem konsumentów. Walory smakowe produktów, oparte na naturalnych surowcach, oryginalne wzornictwo i rodzinne receptury sprawiają, że wypieki Cukierni "Jedyna", przekształconej obecnie w Spółkę Jawną Adam i Andrzej Bąk, poszukiwane są przez konsumentów. Odbiorcami wyrobów Cukierni „Jedyna" są sklepy spożywcze, bufety zakładowe i szkolne. Systematycznie rozbudowywana sieć sklepów firmowych sprawia, że nasze wyroby są łatwo dostępne dla klientów indywidualnych. Nasz zakład jest postrzegany jako solidny producent gwarantujący  jakość, atrakcyjność asortymentową i konkurencyjność cenową.

" Nie jesteśmy najwięksi, ale staramy się być najlepsi."